Çikolta Çesitlernden Surdelcero

08.10.2008 11:33

 

 Surdelcero: tropikal bir agac olan kakao'nun tohumlarından elde edilir, burada sayılamayacak kadar cok çeşidi ve sunumu vardır. sarap, puro, kahve gibidir bi nevi. gurmeleri ve kolikleri vardır ;)
 

MÖ. 600 yılında Mayalılar Güney Amerika kıtasının kuzey bölgelerine göç ettiler. Buraya gelişlerinden sonra Yucatan diye bilinen bölgede en eski kakao plantasyonlarını yerine getirdiler. Mayalıların, daha bu tarihten birkaç yüzyıl öncesine uzanan bir dönemden beri kakao bitkisine aşinalıkları iddia edilir. mayalılar kakaoyu değerli bir ticaret eşyası olarak görmüş, hem hesaplamada ve hem de ödeme aracı olarak kullanmışlardır.

Mayalılar ve Aztekler kakao ağacından topladıkları taneciklerle "xocolatl" (zokolat) adını verdikleri bir içecek yaptılar. Aztek Hint destanı kakao tohumlarının Cennetten geldiğini ve yiyenlerin güçlü ve akıllı olacağını yazar. "Çikolata" kelimesi mayaların "zokolat" kelimesinden ve kakao kelimesi Azteklerin "cacahuatl" sözcüğünden türemiştir. Meksika - Hintçe karışımı bir kelime olan "Çikolata" sözcüğü "çoko" (köpük) ve "atl" (su) kelimelerinden oluşur, çünkü hatırlayacağınız üzere, çikolata ilk başta bir içecek idi.

Kristof Kolomb Yeni Dünyaya yaptığı dördüncü seyahatten Kral Ferdinand'a kakao tanecikleri de getirmiş ancak bunlar getirdiği diğer kıymetli eşyalar arasında pek dikkate alınmamıştı.

Tarihte ilk çikolata olgusu 1519 yılında İspanyol gezgin Hernando Cortez'in Meksika İmparatoru Mostezuma'nın makamına ziyaretle başlar. Amerikalı tarih yazarı William Hickling'in 1838 de yazdığı "Meksika'nın Fetih Tarihi" adlı eserinde, Montezuma'nın çokolatl dışında hiçbir içecek içmediği bahsi geçer yani çikolatalı bir içecek olan Çokolatl, vanilya ve türlü baharatla lezzetlendirilmiş ve bal kıvamına yakın tarzda köpüklendirilmiş, ağızda eriyen bir yapıya kavuşturulmuş bir yiyecek olarak tanımlanır. Montezuma'nın hareme girmeden önce kadeh kadeh cokolatl içmesi de bu içeceğin bir afrodizyak olduğu yönünde inanışların hasıl olmasına yol açar.

İlk çikolata imalathanesi Londra'da 1657 yılında bir Fransız tarafından açıldı. İlk satışlar yarım kilosu 10 ila 15 şilin arasında değişiyordu. Çikolata seçkin halk tabakasının içeceği olarak nam yaptı. On altıncı yüzyıl İspanyol tarihçi Oviedo, "Çikolatı ancak en üst düzey, zengin kimseler içebilirdi, çünkü tıpkı para içmek gibi bir şey di. Kakao tüm ülkelerde para kurunun üstüne çıktı; 10 kakao tanesine bir tavşan ve 100 kakao tanesine iyi bir köle satın almak mümkündü.

Çikolata bununla da kalmayıp günümüzde birçok tanınmış hekim tarafından ilaç olarak kullanılmaktadır. Christopher Ludwig Hoffman'ın Potus Chocolate adlı eserinde çikolatanın Cardinal Richelieu'nun marazları dahil olmak üzere, birçok hastalık için iyi geldiği söylenmektedir.

Sanayi devrimlinden sonra çikolatanın seri üretimi başladı ve böylece tüm halk kitleleri arasında kullanımı yaygınlaştı.

Çikolata Amerika Birleşik Devletlerine 1765 yılında girdi. Bu yıl, John Hanan West Indies'den getirdiği kakaoları Dorchester, Massachusetts'da Dr. James Baker'ın yardımıyla rafine etmeye başladı. Ülkenin ilk çikolata fabrikası işte burada kuruldu.

Ancak, ta Gloucester Massachusetts balıkçıları tropik Amerika'ya gönderilecek yük için ödemelerin kakao ile yapılmasını onaylayana dek, çikolata Amerikalı kolonisiler arasında kabul görmemişti.

Çikolatanın daha çok erkekler tarafından yüzyıllardır tüketilen bir içecek olması yüzünden on yedinci yüzyılda bunun çocuklara da iyi geleceği düşünülmeye başlandı. Çikolataya süt, şarap, bira, tatlandırıcı ve baharat gibi katkı maddeleri kullanılabiliyordu. Böylece, çikolata içmek gözde bir moda haline geliverdi.

Çikolata, tatlıcı dükkanlarında kek ve rulolar halinde ilkin 1674 yılında yiyecek gıda maddesi olarak halk tüketimine sunulmaya başlandı.

Nestle (Çikolata ve Kakaonun Tarihçesi, sayfa 3) 1800 yılından günümüze kadar olagelen dünya çapında tüketimi içeren çikolata evriminin aşağıdaki dört faktörden meydana geldiğini söyler:

1- 1828 yılında Kakao tozunun piyasa çıkması;

2- çikolata üzerindeki vergilerin azaltılması;

3- tarladan fabrikaya kadar nakil olanaklarındaki gelişme;

4- çikolatanın yiyecek olarak alışkanlık haline getirilmesi ve üretim metotlarındaki gelişmeler.

Alıcı ve satıcıları ticaret için bir araya getirmek amacıyla New York kakao borsası Dünya Ticaret Merkezinde 1 Ekim 1925 de işlem yapmaya başladı.

1980 yılında İsviçre Suchard-Tobler firmasında çalışan bir çırağın gizli çikolata formüllerini Rusya, Çin, Suudi Arabistan ve diğer ülkelere satmak için giriştiği başarısız eylem Dünya basınında yankılar uyandırdı.

1990'lı yıllarda çikolata ürün olarak popülaritesini ispatlarken aynı zamanda büyük ticaret hacmine sahip bir iş alanı olduğunu gösterdi. Dünyada yıllık kakao tüketimi yaklaşık 600,000 ton iken, nüfus başına çikolata tüketimi gittikçe artmaktadır. Çikolata sektörü Amerika Birleşik Devletlerinde mülti-milyar dolarlık rakamlara ulaşan bir sanayi dalıdır. Norman Kolpas (1978, p. 106) konuyu şöyle ifade eder: "Latin Amerika kabilelerinde dini, ticari ve sosyal yaşam itibariyle-- ilkel bir içecek olan çikolatanın Avrupa sosyetesi tarafından benimsenip geliştirildiğine, ve akabinde mükemmel bir yiyecek maddesine dönüşümüne müşahede ettik. Hatta egzotik şeklinde tanımlanabilecek bir ağaç meyvesinin birbirine sıkıştırılmış çekirdeklerinden başlayıp karmaşık işlemlerden geçerek çeşitli kakao ve çikolata ürünlerine dönüştürülmesini de izledik. Çikolatanın tarihi, tarımsal, ticari ve pişirmeye yönelik taraflarının yanısıra, sağlık ve güzellik için sağladığı olumlu etkilere hatta edebiyat ve sanat için nasıl ilham kaynağı yerine geçtiğini gördük."

—————

Geri


İletişim

merve yıldırım


News

Mutlulugun Sırrı

22.10.2008 11:26
    Mutluluğun sırrının “sevgi” olduğunu unutma. İşte sana mutluluğun sırrını anlamış insan portresi: Genç kız üzgün görünen yabancıya gülümsedi. Adam kendini daha iyi hissetti. Geçmişte bir arkadaşının ona yapmış olduğu iyiliği anımsadı ve ona bir teşekkür mektubu yazdı. Bu mektup...

—————

Çikolta Çesitlernden Surdelcero

08.10.2008 11:33
   Surdelcero: tropikal bir agac olan kakao'nun tohumlarından elde edilir, burada sayılamayacak kadar cok çeşidi ve sunumu vardır. sarap, puro, kahve gibidir bi nevi. gurmeleri ve kolikleri vardır ;)   MÖ. 600 yılında Mayalılar Güney Amerika kıtasının kuzey bölgelerine göç...

—————

Çikolatanın sırrı

08.10.2008 11:32
  İşte görünümü ve tatlarıyla baştan çıkarıcı çikolataların yapımını öğrenmek ve dostlarına ve ailelerine kendi yaptıkları çikolataları ikram etmek isteyenlere çikolata yapımı... Çikolata yapımı için önce kakao çekirdekleri eziliyor ve kakaonun yağı ile özü birbirinden ayrılıyor. Beyaz...

—————